Buradasınız
Anasayfa > Yayınlar > Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma davası

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma davası

Gaziantep ve bölge illerde en yaygın boşanma davası türü; Türk Medeni Kanunu Madde 166’ da düzenlenen boşanma sebeplerine dayalı davadır. Madde 166: ‘’Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.’’

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde hakimin boşanma kararı verebilmesi için, tarafaları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kaanat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile -çocuk varsa- çoçukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.

Ayrıca evlilik birliğinin sarsılması nedeni ile boşanma davasında ispat en önemli etkendir. İspat edilecek husus geçimsizliğin veya özel vakanın evlilik birliğini temelinden sarsmış olmasıdır.Kararı verecek olan Aile Mahkemesi hakimini ikna edecek her türlü vasıta ile bu dava kanıtlanabilir.

Bu davada en önemli ispat aracı tanıklardır. Ancak tanıkların anlatımları duymaya dayalı değil görgüye dayalı olması gerekmektedir. Tanıkların kim oldukları önemli değildir. Yakın akrabalarda tanık olarak dinlenebilir. Verdikleri bilgiler davanın sonuçlarılmsaına etkili ve aydınlatıcı olacaksa, akrabalıklarına bakılmkasızın dinlenecekler ve beyanları kararda etkili olabilecektir.

Boşanma konusu edilen geçimsizlik sebeplerinin birden fazla olması da mümkündür. Her somut neden için somut vasıtalarla davanın kanıtlanmasının sağlanması olanaklıdır.

Ayrıca uygulamada dava sebebinin kanıtlayabilecek birçok araç kullanıbilir. (Ancak örneğin taraflardan biri diğerinin telefonuna casus yazılım göndermek sureti ile sesini katdetmiş olursa, yasak delil sayılacağından, zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir ilkesi gereği- buna dayanarak boşanma kararı verilemez, verilmesi hukuka aykırılık teşkil edecektir.Ancak sosyal medyadaki paylaşımlar vs. deliller mevcut ise hakim tarafından bu deliller ispat aracı olarak değerlendilecektir.

Av. Barış ERDOĞAN
Avukatlık Büromuz Gaziantep ve çevre illerde faaliyet göstermekte olup ağırlıklı olarak Ağır Ceza Davaları, Uyuşturucu Madde Suçları, boşanma, tanıma, iş davaları, trafik kazalarından kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat, Tutukluluğa itiraz, Göç idaresi, Yabancı vatandaşların hukuki işlerinin takibini yapmaktadır.

Bir cevap yazın

Top
WhatsApp'dan Soru Sor