Buradasınız
Anasayfa > Yayınlar > 5607 SAYILI KAÇAKÇILIK KANUNU (SİGARA KAÇAKÇILIĞI)

5607 SAYILI KAÇAKÇILIK KANUNU (SİGARA KAÇAKÇILIĞI)

Sigara Kaçakçılığı

5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanuna muhalefet suçunda Gaziantep ve bölge illerde görülen kaçakçılık türü sigara kaçakçılığıdır. Sigara kaçakçılığının cezası  5607 sayılı kanunun 3.maddesinin 10.fıkrasında düzenlenmiştir ülkeye kaçak olarak sokulan eşyanın cezası  iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezasıdır.

Gaziantep ve çevre illerinde görülen en sık kaçakçılık türü sigara kaçakçılığı olup bu konudaki  müvekkilleri genelde uluslararası çalışan tır şoförleri olmaktadır. Sigara kaçakçılığında en önemli etken 5607 sayılı kanunda anılan etkin pişmanlık hükümleridir.

Sigara kaçakçılığında en önemli faktör Türk Ceza Kanunlarıyla uyumlu olan etkin pişmanlık hükümleridir. Peki nedir etkin pişmanlık hükümleri? Etkin pişmanlık hükümleri gümrükte yakalatılan sigara adetince devlete ödenen cezadır. Gümrükte yakalatılan sigara miktarının TL cinsinden 2 katı kadar ceza devlete ödendiği zaman kaçakçılıkla mücadele kanunun 3.maddesinde belirtilen cezanın yüzde ellisi oranında indirim yapılacaktır. Ancak burada önemli olan bir diğer nokta ise etkin pişmanlıktan yararlanmak için iş bu cezanın soruşturma evresinde ödenmesi gerekmektedir.

Daha  net şekilde anlaşılsın diye olayı bir örnekle açıklayacak olursak; örneğin gümrükte  40 karton  kaçak  sigara yakalatan bir şahsın yatırması gereken ceza şu şekilde hesaplanır 1 karton 100 TL den hesaplanmak üzere 40(karton)*100 TL=4.000 TL devletin kaçak sigaradan uğradığı zarardır.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için gümrüklenmiş bedelin 2 katı ceza ödenmek zorundandır. Örneğimize devam edersek 4.000*2=8.000 tl para cezasını ödeyerek etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabilecektir. Sigara kaçakçılığının da cezası 2 yıl ile 5 yıl arası hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası olduğunu düşürsek alacağınız ceza yüzde elli indirilecektir. Bu noktada en önemli nokta işinde uzman bir avukatla çalışmaktır.

ADALET, ÇÖZEMEYECEĞİ DÜĞÜMÜ ATMAMALIDIR.  

ERD HUKUK BÜROSU
Av. Barış ERDOĞAN
Avukatlık Büromuz Gaziantep ve çevre illerde faaliyet göstermekte olup ağırlıklı olarak Ağır Ceza Davaları, Uyuşturucu Madde Suçları, boşanma, tanıma, iş davaları, trafik kazalarından kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat, Tutukluluğa itiraz, Göç idaresi, Yabancı vatandaşların hukuki işlerinin takibini yapmaktadır.

One thought on “5607 SAYILI KAÇAKÇILIK KANUNU (SİGARA KAÇAKÇILIĞI)

  1. Barış bey gümrüklenmiş değerin iki katını suçu 4 kişi işlediği için toplam borcu 4 e bölüp kendi adıma yatırsam oluyormu. Yoksa herkes 2 katını mı ödeyecek suçu işleyen 4 kişi

Bir cevap yazın

Top
WhatsApp'dan Soru Sor