Buradasınız

Bilişim Hukuku

Kanunda açıklanan bilişim teknolojileri yöntemleriyle işlenen suçları incelemektedir. Bilişim Teknolojilerine günümüzde verilecek en büyük örnek Bilgisayarlar ve İnternettir. Geniş anlamda ise veri işleyebilen her türlü teknolojik cihaz ve yazılım bilişim hukukunu ilgilendirmektedir. Avukatlar ise bu Bilişim Hukukunun uygulanmasında mahkemelerde ve soruşturma aşamalarında savunmanlık ve danışmanlık alanında hizmete vermekle beraber yargılamanın her safhasında bilirkişi olarak dahi görev yapmaktadırlar.

BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim Suçları, internet ve bilgisayar kullanımının hızla artması ile giderek artan bir ivme sergilemektedir. Her geçen gün yenilenen teknoloji ile verileri koruyan sistemlerin açıkları daha kolay tespit edilmekte, paralel olarak ta yine sistemlerin güvenliği daha ileri teknolojilerle güvenlik altına alınmaktadır. Teknolojik yenilikleri takip etemeyen ve yenilenmeyen bilişim sistemleri ise güvenlik açıkları ile kullanıcılarını tehlikeye atmaktadır.

MÜŞTEKİ (ZARAR GÖREN) AÇISINDAN BİLİŞİM HUKUKUNUN UYGULANMASI

Her ne kadar yeterli güvenlik sağlanmadıysa da bilişim sistemlerine izinsiz olarak erişmek ve verileri değiştirmek-silmek kanunen suç sayılmaktadır. Her hangi bir nedenden dolayı verileri silinen veya değiştirilen kişiler Bilişim Hukukunu dayanak göstererek savcılıklara suç duyurusunda bulunabilirler. Örnek vermek gerekirse bir şirket yada şahısın kullandığı mail adresine izinsiz olarak girilmesi ve maillerin silinmesi bilişim hukuku açısından suç sayılmaktadır. Bu suçlar şikayete bağlı olup savcılık tarafından resen soruşturma yapılamamaktadır. Şikayet bireysel olarak yapılabileceği gibi avukat aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Yapılan soruşturma sonrasında suç işlendiğine dair yeterli delil elde edilmesi halinde savcılık tarafından tespit edilen şüpheliler hakkında dava açılarak ceza almaları talep edilecektir. Bu aşamadan sonra şikayette bulunan müştekiler dilerlerse davaya katılarak takip edebileceklerdir. Davanın takibi bireysel olarak yapılabileceği gibi yine avukat ile de takip edilmesi mümkündür.

ŞÜPHELİ AÇISINDAN BİLİŞİM HUKUKUNUN UYGULANMASI

Her ne kadar teknoloji ilerlese de bazen yapılan yanlış incelemeler yada bilinçli olarak zarar vermek adına haksız yere kişiler hakkında şikeyetlerde bulunularak dava açılmasına sebebiyet verilmektedir. Bilinen ve yaşanan en çok örnek ise bir şirkette çalışan kişinin işten kötü şartlarda ayrılması sonrasında kendisi hakkında şirket bilgilerini silmek suçlarından şikayetlerde bulunulmasıdır. Aynı şekilde yine şirket tarafından maillerin silinmesi suçlarından da şikayetlerde bulunulmaktadır.

Bu gibi durumlarda da yine şüpheliler hakkında dava açılarak ceza almaları talep edilmektedir. Bu kişiler de mahkemelerde savunmalarını kendileri yapabileceği gibi avukat aracılığı ile de savunmalarını yapabileceklerdir.

Avukat Mehmet Akif Erdoğan

Av. Barış ERDOĞAN
Avukatlık Büromuz Gaziantep ve çevre illerde faaliyet göstermekte olup ağırlıklı olarak Ağır Ceza Davaları, Uyuşturucu Madde Suçları, boşanma, tanıma, iş davaları, trafik kazalarından kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat, Tutukluluğa itiraz, Göç idaresi, Yabancı vatandaşların hukuki işlerinin takibini yapmaktadır.

2 thoughts on “Bilişim Hukuku

  1. Merhaba, Facebook da hakkımda yapılan bir yorumu nasıl kaldırtabilirim bu konuda yardımcı oluyormusunuz acaba.

    1. Merhaba Ali bey, tabiki sosyal ağlar ile alakalı davalarımız oluyor müsait bir zamanınız da lütfen randevu alın (0532 799 5927) detaylıca görüşelim.

Bir cevap yazın

Top
WhatsApp'dan Soru Sor