
İş mahkemelerinde en çok açılan dava işçilik alacakları için açılan tazminat davalarıdır. İş davalarında işçinin haklılığını ispat etmek için işinde uzman bir avukatla beraber çalışılması gerekmektedir.
İş kanunu 25.madde işverenin haklı nedenlerle işçinin iş akdini feshetmesini düzenlemektedir. Güncel Yargıtay kararları ışığında ve doktrinde İş kanunu hükümleri işçi lehine yorumlansa da işverenler tarafından yukarıda anılan mezkur madde suistimal edilmekte ve bu madde bahane edilerek işçilerin iş sözleşmeleri haksız olarak feshedilmektedir. Ve işçi bu nedenle de hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatını alamamaktadır.
Bunların yanı sıra işveren iş sözleşmesini feshettiği durumlarda işçi yine yıllık ücretli izin, ulusal bayram ve genel tatil günleri alacağı, hafta tatili alacağı, agi, fazla mesai alacağı gibi işçinin hakkı olan kalemleri de işveren vermemektedir.
Örneğin Gaziantep’te işverenler tarafından en sık yapılan kurgu işçiyi ücretsiz izine gönderip o süre içinde işçinin işyerine haklı bir sebep göstermeksizin gelmediğini iddia ederek devamsızlık tutanakları tutup işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi durumudur. Bu durumda yapılacak olan en doğru şey bir avukata danışarak, bir avukatla yol izleyerek haksız şekilde işten çıkarılan işçinin gerekirse işe iade davası açılarak, diğer tazminatları işverenden almak gerekmektedir.
Ayrıca yine Gaziantep ve çevre iller tarafındaki işverenler tarafından kullanılan bir diğer yol ise işçiyi işten çıkarırken işçiye senin sözleşmesini geçerli nedenle feshediyorum, benden alacağın hiçbir tazminat yok diyerek işçileri haksız ve tazminatsız olarak işten çıkarmaktadırlar. Ancak bir an için işveren işçiyi geçerli nedenle işten çıkarmış olsa da işveren işçinin kıdem ve ihbar tazminatını ödemek zorundadır.
yine işverenler tarafından işçinin, iş sözleşmesini haksız olarak feshetmesinden sonra cüzi bir tazminatı bankaya yatırarak işçilerden ibraname alarak bu işçilerin haklarını ödediklerini düşünmektedirler. Ancak bu yine işverenlerin düşüncesi olup, işçilerin bu ibranamelere rağmen tazminat kazanma hakları bulunmaktadır.
Bu nedenlerle işyerinden haksız olarak çıkartılan bir işçi işyerinde herhangi bir belge imzalamadan alanında uzman bir avukata başvurmalıdır.