Buradasınız
Anasayfa > Çalışma Alanlarımız > KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLUYLA TAKİP NASIL OLUR?

KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLUYLA TAKİP NASIL OLUR?

işçi hakları

Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takip İcra İflas Kanunu madde 167 ile madde 176 arasında düzenlenmiştir. Kambiyo senetleri kanunda poliçe, bono ve çek olmak üzere sınırlı olarak sayılmıştır. Alacaklı bunlar dışında herhangi bir kıymetli evraka dayanarak bu yola başvuramamaktadır.

Alacağı çek, poliçe veya emre muharrer senete müstenit olan alacaklı, alacak rehinle temin edilmiş olsa bile, bu bölümdeki hususi usullere göre haciz yolu ile veya borçlu iflasa tabi şahıslardan ise iflas yolu ile takipte bulunabilir.(İİK 167/1)

Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takip, genel haciz yoluyla takip prosedürüne paralel düzenlenmiştir. Her iki takip yolu arasında sadece takip yolunun kesinleşmesi aşamasına kadar farklılıklar bulunmaktadır; bundan sonraki haciz, satış, paraların paylaştırılması aşamaları aynıdır.

    GENEL HACİZ YOLU İLE TAKİPTEN FARKLARI

  • Genel haciz yoluyla takipte itiraz süresi ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün iken, kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda bu süre beş gündür.
  • Genel haciz yoluyla takipte itiraz icra dairesine yapılırken, kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda itiraz icra mahkemesine yapılır.
  • Genel haciz yoluyla takipte itiraz, dilekçe ile veya sözlü yapılırken, kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda itiraz dilekçe ile yapılır.
  • Genel haciz yoluyla takipte itiraz, takibi kendiliğinde durdururken kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda icra mahkemesi bu konuda geçici hukuki koruma mahiyetinde geçici durdurma kararı vermedikçe, itiraz satıştan başka takip işlemlerini kendiliğinden durdurmaz
  • Genel haciz yoluyla takipte alacağın rehinle temin edilmiş olması durumunda ilk olarak rehinin paraya çevrilmesi kuralı geçerli iken kambiyo senetlerine özgü haciz yolunda bu kural geçerli olmayacaktır. Yani alacak rehinle temin edilmiş olsa bile alacaklı kambiyo senetlerine özgü haciz yoluna başvurabilecektir.
  • Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte alacaklı, takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu adedi kadar onaylı örneğini eklemek zorundadır. Genel haciz yolu ile takipte ise, böyle bir zorunluluk, hatta takibin bir senede dayanması zorunluluğu bile bulunmamaktadır.
  •  Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte icra müdürü, borçluya ödeme emri göndermeden önce, alacaklının tevdi ettiği senedin kambiyo senedi vasfında olup olmadığını ve vadesinin gelip gelmediğini incelemek zorundadır. Senede dayanan genel haciz yolu ile takipte bile, icra müdürü, senedin vadesini incelemekle yükümlü değildir.
  • Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte bazı şikayet sebeplerinin ileri sürülmesi beş günlük süreye tabidir. Genel haciz yolu ile takipte ise, şikayet süresi herhalde yedi gündür.
Av. Barış ERDOĞAN
Avukatlık Büromuz Gaziantep ve çevre illerde faaliyet göstermekte olup ağırlıklı olarak Ağır Ceza Davaları, Uyuşturucu Madde Suçları, boşanma, tanıma, iş davaları, trafik kazalarından kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat, Tutukluluğa itiraz, Göç idaresi, Yabancı vatandaşların hukuki işlerinin takibini yapmaktadır.

Bir cevap yazın

Top
WhatsApp'dan Soru Sor